úterý 1. července 2014

Red... ... ... ... I see red... ... ... ... ... .... ... ... .. .. (Pozdě, ale přeci: Sister Body - Star/Red [2013])


Star. Svižně přeskakující basa? Ano, opravdu, jen notně přetransformovaná a přetavená přes tunu efektů, takže zní jako drhnutí šňůr na prádlo s ťukáním po pštrosích skořápkách. Hlas je head in body: utopen v delayi delayi se jeho roztřepené zbytky frází ztrácí v akustice prostoru, známka projektů My Sister Is Pregnant, jejího bráchy i kapely pro mrtvý surfaře. Místy probleskují klávesy. Možná dětské Casio, ale to je fuk, protože jsou zmutované a stejně je skrz změť všeho nedokážete identifikovat. Přimíchané šumy z kazety jenom dodávají příchuť příběhu v pozadí, který neustále utíká mezi prsty, stejně jako první skladba. Red tepe v rytmu města, zatímco hlasy z auta jsou rozptýlené po okolí. Místy proměnlivá atmosféra skladby přenáší děj možná až do imaginárního rave klubu sexuálního vodvazu. Věc, která mě snad baví nejvíc (ale všechny jsou vlastně super). Tady je vzrušení přirozeně přidanou hodnotou.


 (zdroj: http://plastika.bandcamp.com/track/dub-for-happy-soul)

První strana končí, jakoby dozníval příjemný mlhavý opar psychedelického opojení. Vystřízlivění nahrazuje Dub for happy soul, kdy hlas rozčísne ticho. Po půlce přichází (téměř) autechrovská schizofrenie zpožďovaných synthů v pozadí, tak jak ji máme rádi, a graduje do nepříčetnosti. Končí v tichu. Cesta do nemocnice probíhá relativně v klidu. Možná se hlavní aktér zalyká prázdnotou od směšného lapání vzduchu po kvákání s doprovodem krásných kláves. Poslední píseň Dreamkiller je údajně postavená na základě snu, který se zdál den po nahrání tracku. Vypadá to na trochu zmatku v kauzalitě, kde hlas kvílí, zatímco elektronické smyčky cyklují kolem jeho hlavy. Asociační trip s Red. Tep se zrychluje, dokud není konec. 

 (zdroj: http://plastika.bandcamp.com/track/dreamkiller)

Jediná vada tohohle alba je jeho kratší stopáž (hispta vsuvka: musím furt otáčet červenou kazetu, haha), jinak není co vytknout. Kdo se nebojí psychedelický nálože a s/nových dojmů, ať poslechne tady: http://plastika.bandcamp.com/album/star-red.
 
PS.: Sister Body teď tuším nehrají, ale momentálně aktivní klangung jménem Rouilleux vydal nový album: http://music.rouilleux.net/, tak to poslechni. (Je to moc dobrý, jinak bych to sem nepsal, ale rovnou hodil do lynčování).